10. 09. 2014.

Hokkaido squash & okra chutney



Ljuti chutney od hokkaido tikve i bamije s crnim sezamom


  Sastojci za cca 10 staklenki od 750 ml: 

-2,5 kg hokkaido tikve
-1 kg bamije
-2 kg crvene rog paprike
-1 kg patlidžana
-50 dag ljutike
-50 dag crnog sezama
-25 dag bijelog sezama
-25 g ljutog, dimljenog pimentón de la Vera
-3 habanero papričice
-5 dcl bijelog Porta
-2 dcl reduciranog aceta balsamica
-5 dcl svijetlog sezamovog ulja
-svježi timijan, čubar, mažuran i kadulja
-zeleni papar
-sol



Hokkaido tikvu raspolovimo, odstranimo sjemenke i niti koje ih povezuju. Očišćenu tikvu skromno premažemo sezamovim uljem i ispečemo je u pećnici na 180 C kroz sat vremena.

 Papriku i patlidžan ispečemo kao za ajvar i očistimo ih. Ljutiku narežemo na male komadiće.



Ljutiku pržimo na sezamovom ulju dok ne postakli. Dodamo patlidžan narezan na komadiće i tikvu. Kad se počne pržiti isključimo vatru i sve štapnim mikserom pretvorimo u pire.


25 dag bamije, vrlo kratko, minutu-dvije popržimo na ulju, dodamo, bijeli Porto, reducirani aceto balsamico i ljutu, dimljenu pimentón de la Vera. Dodamo svježe začine, habanero papričice i papar. Pirjamo desetak minuta i sklonimo s vatre.


Pirjanoj bamiji dodamo prženi bijeli sezam, sve izmiješamo s pireom od tikve, ljutike i patlidžana i sve skupa izmiksamo u blenderu. Zahvaljujući sluzi koju posjeduje bamija, tekstura izmiksane smjese biti će glatka i svilenkasta.




Očišćenu i ocijeđenu papriku sameljemo, a preostalih 75 dag bamije kratko prokuhamo u slanoj vodi, narežemo na ploškice, a najmanje baby bamijice ostavimo u komadu.


Paprici i bamiji dodamo prženi crni sezam i umiješamo ih u prethodno, u blenderu, napravljenu smjesu. Sve snažno miješamo kuhačom dok se crni sezam pravilno ne rasporedi.



Primjena ovog chutneya je mnogostruka. Od jednostavnog namaza, preko preljeva za špagete "Đavolja kosa", do osnove za jedan interesantan veganski rižoto s lišćem cikle  o kojem ćete uskoro čitati.



Nema komentara:

Objavi komentar