13. 03. 2014.

Marmelada od meyer limuna



U gornjem dijelu fotografije je limun mjesečar, a u donjem meyer.
Mjesečar je snimljen zbog usporedbe s meyerom.

Meyeri su oduvijek bili moja limunska slabost. No otkada sam upoznao ove lopudske, koje mi je nabavila Mama Organica, postao sam ovisnik. Naranđastiji od nizozemske repke, mirisni i slatki, kao da su ispali sa stranica Joanne Harris. Tako malo traže, tako puno daju. Bio bi grijeh u staklenke ne zarobiti to isijavanje sunca i glazbu tisuća elafitskih zrikavaca. Ne vjerujete da su unutra ? Otvorite bočicu ove marmelade i poslušajte njihov koncert.


Limune ogulimo, meso im pospemo fruktozom i ostavimo na sobnoj temperaturi da se počne cijediti sok. Kore stavimo na odgorčavanje u hladnu vodu. Meyerova kora ima gorčine u tragovima, i dovoljan joj je jedan dan odgorčavanja u hladnoj vodi.


Kore nakon odgorčavanja stavimo kuhati u razrijeđeni agavin sirup. Kuhamo ih oko jedan sat, a kada postanu posve mekane štapnim mikserom ih pretvorimo u kremastu kašu.


Kaši od kore dodamo sok s komadićima pulpe i još jednom sve izmiksamo. Dodamo kardamom, i pektinski ekstrakt dobiven iskuhavanjem limunskih sjemenki te skinemo sa štednjaka. Pričekamo dvadesetak minuta da temperatura padne na 70-80 C pa dodamo bijeli Porto.


Vruće punimo u sterilizirane staklenke. Zatvorimo ih i premjestimo u pećnicu na 70C još jedan sat. Marmelada od meyer limuna je gotova.



Nema komentara:

Objavi komentar