24. 05. 2013.

Pijani arancini



 
 Sastojci: 

-kora od 5 kg naranči
-šećer za oblaganje
-7 dcl bijelog Porta
-0,7 dcl Grand Marniera


 Oguljenu koru stavimo u što veću količinu hladne vode. Kore odgorčavamo ovisno o njihovoj gorčini, 2-5 dana, a što ovisi o sorti i vremenu branja naranče. Naime, sorte tanje kore su gorče od sorti deblje kore, a što je naranča zrelija to je kora manje gorka. Kore probamo svaki dan i kada smo zadovoljni okusom prekidamo namakanje, a kore dobro ocijedimo i uvaljamo u šećer. Kako bi u kore u što kraćem vremenu prodrli kristali šećera opteretimo ih nekim utegom. U kućnoj radinosti to je najjednostavnije izvesti sa zdjelama punim vode.

Nakon što smo ih dobro ušećerili kore položimo u jednom sloju na veću površinu na toplo ali prozračno mjesto. Zavisno od topline, kore sušimo 2-3 dana, tj dok ne izgube 50% vode. Ovako, djelomično dehidrirane kore potopimo u Porto.

Ostavimo ih potopljene preko noći za koje vrijeme će vodu koju su izgubile sušenjem zamijeniti Portom. Kore dobro ocijedimo, poprskamo Grand Marnierom i lagano ih gnječimo rukama, sve dok u sebe ne upiju sav Grand Marnier, dok iza njih ne ostaje nikakva tekućina


Ponovno ih uvaljamo u šećer i vratimo na sušenje koje ovaj put provedemo do kraja. Gotove kore moraju biti mekane, a suhe, ne smiju se presušiti i postati hrskave i lomljive jer time gube koncentrat arome i okusa. Čuvamo ih u dobro zatvorenim staklenkama na hladnom i tamnom mjestu.


 

Nema komentara:

Objavi komentar