01. 04. 2013.

Slana pikantna uskrsna pogača na moj način




Sastojci:

-25 dag prosenog brašna
-25 dag kestenovog brašna
-20 dag glatkog brašna bijelog kukuruza
-30 dag namjenskog brašna za dizana tijesta
-15 dag čistog kukuruznog škroba ( Gustin )
-4 tvrdo kuhana jaja
-25 dag sitno kosanih crnih maslina
-2 jušne žlice krupno rezanih kapara
-šaka ukiseljenog motara, opranog od octa i sitno kosanog
-čajna žličica mljevenog suhog ružmarina
-2 čajne žličice mljevenog suhog čubra
-1 uz vrh puna čajna žličica mljevenog bijelog papra
-čajna žličica kajenskog papra
-kavska žličica uz rub, 2 g limunske kiseline
-6 dcl odmašćene vode od kuhanja suhog mesa
-10 dag čiste masnoće od kuhanog suhog mesa
-kvasac, mlijeko, šećer


 Za premazivanje pogače:

 -jušna žlica čiste masnoće od kuhanog suhog mesa
-2 jušne žlice odmašćene vode od kuhanja suhog mesa
-1 jaje


 U prikladnu posudu stavimo sve sastojke osim brašna, kvasca i mlijeka te šećera za aktivaciju kvasca. Štapnim mikserom načinimo srednje gustu emulziju. Ukoliko je emulzija još uvijek prerijetka možemo dodati još jedno tvrdo kuhano jaje. Gotova emulzija treba imati konzistenciju malo rjeđu od kupovne majoneze. Uz neprekidno miješanje u emulziju dodajemo brašna. Tijesto stavimo u mikser sa rotirajućim dnom i na najmanjoj brzini mijesimo desetak min, dodamo aktivirani kvasac i na najvećoj brzini mijesimo još 5 min. Lim za pečenje lagano nauljimo i pobrašnimo. Tijesto koje će biti još pomalo ljepljivo rukama rastegnemo u pravokutnik, položimo u lim za pečenje i poravnamo da je svagdje jednake debljine.  Površinu tijesta zarežemo na više mjesta.




Ovo se  radi u dimenzijama klasičnog dubokog lima pećnice najmanje dubine od 5 cm. Tijesto ostavimo na toplom oko 2 sata dok otprilike ne udvostruči volumen. Pogaču stavimo u prethodno zagrijanu pećnicu na 270 C. Od masnoće od kuhanog suhog mesa, odmašćene vode i jaja izradimo pastu kojom nakon 8 min pečenja na 270 C kistom premažemo pogaču, a temperaturu smanjimo na 200 C. Cijelo vrijeme pečenja na dnu pećnice držimo pliticu s vodom što će osiguravati potrebnu vlagu.



Pogaču pečemo na daljnjih 10 min nakon čega ju još jednom premažemo. Temperaturu smanjimo na 180 C i pečemo još 12-15 min. Gotovu pogaču prekrijemo vlažnom krpom i ostavimo da se ohladi na sobnoj temperaturi.





Ovu pogaču preporučam poslužiti kao predjelo uz mekane kozje sireve "Moravec", uz kuhani suhi jezik i posebno kao podlogu različitim paštetama i terinama od divljači rađenih sa šunkom ili nekom drugom suhom svinjetinom.

 






Nema komentara:

Objavi komentar