22. 01. 2013.

Veganski crni rižot



Sastojci:

-10 dag divlje riže
-20 dag crne venerine riže
-3-4 jušne žlice raskuhanog i izmiksanog amarantha
-10 dag klica kresa
-10 dag alfalfa klica
-1 veći avokado
-10 dag luka kozjaka
-10 dag lisnate gorušice
-10 dag crvene i zelene mizune
-1,5 dcl zobenog vrhnja
-1 dcl nekog dobrog Traminca ili mirisnog muškata.
-1 dcl maslinovog ulja
-papar
-sol




 Skuhajte divlju i venerinu rižu i odložite ju na stranu. Prethodno preko noći namočen amaranth dobro raskuhajte u 4 puta većoj količini vode pa ga izmiksajte u ljepljivu, gustu, homogenu kašu konzistencije senfa. Također ga odložite sa strane. Očistite avokado, polovicu izmiksajte sa zobenim vrhnjem, a polovicu narežite na kockice.

Očistite i grubo narežite lišće gorušice, crvene i zelene mizune. Na ugrijano ulje stavite nakosani kozjak, povenite ga, dodajte narezano lišće gorušice i mizune. Prevrtite ga kratko tek minutu da počne otpuštati svoj plemeniti hrenasti miris. Dodajte klice i pastu od u zobenom vrhnju izmiksanog avokada i kašu od amarantha.




Zalijte vinom i pirjajte stalno miješajući 3-4 min dok ne ostane bez tekućine. Dodajte obje već kuhane riže, posolite, popaprite i pustite da se uz stalno miješanje sve počne pržiti. Ugasite vatru, a u vruće umiješajte preostale kockice avokada. "Rižoto" ukalupite i servirajte uz ostatak umaka od izmiksanog zobenog vrhnja i avokada.






Kaša od miksanog amarantha (na 1. slici u zdjelici u sredini) je izuzetno važna kod ovog "rižota" jer crna Venerna ni divlja riža kuhanjem ne otpuštaju za rižu tipičnu sluz pa je na ovaj način zamjenjujemo amaranthovom kako bi u konačnici dobili kremastu teksturu.

Krema od avokada miksanog u zobenom vrhnje mora biti baš ovakve konzistencije kao na slici u sredini, majonezasta, senfasta. Zajedno s amaranthom divno će povezati sve sastojke u jednu cjelinu.


Kada dodamo riže podlijemo s vinom i jelo se na koju minutu počinje pirjati. Tada smanjimo vatru, stalno miješamo i pričekamo da sva tekućina ispari, a riža počne pucketati. To je znak da je gotovo.



"Rižoto" ukalupimo, serviramo ga na tanjuru uz dodatak ostatka dipa od avokada miksanog u zobenom vrhnju. Uz ovo jelo poslužimo neki vrhunski hladni Traminac. Ja bih preporučio radgonski.







1 komentar: