23. 01. 2013.

Slana "torta" od prosa i amarantha s avokadom i šparogama



Sastojci:


-30 dag prosa
-15 dag amarantha
-20 dag avokada
-20 dag vrtnih šparoga
-15 dag dimljenog seitana
-12 srednjih lučica kozjaka
-2,5 dcl zobenog vrhnja
-2 dcl suhog bijelog vina
-5 dag blanširanih badema
-1 jušna žlica grubo kosanog korijandra ili peršina
-2 zdrobljena čena češnjaka
-cca 2,5 dcl maslinovog ulja


Proso skuhamo, ocijedimo, i pospremimo sa strane. Amaranth raskuhamo na kombinaciji povrtnog temeljca i zobenog vrhnja, pola-pola, tako da se raspada, da od njega dobijemo gustu ljepljivu masu. To najlakše postignemo tako da namočeni amaranth kuhamo 20-tak min, ostavimo ga na štednjaku i tijekom sljedećih desetak sati dva-tri puta, kada se ohladi, ponovno zakuhamo.

 Smjesu raskuhanog amarantha izmiješamo s ostalim sastojcima i kuhanim prosom.

Pri tome, pri zagrijavanju amaranth miješamo jer je sklon hvatanju za posudu i zagaranju. U dubljoj tavi na puno ulja i tihoj vatri pirjamo, praktički, u ulju kuhamo, lučice kozjaka, bademe i korijander dok luk ne postakli, a bademi ne zamirišu. Dobro ocijedimo od ulja, a višak ovog aromatiziranog ulja pospremimo za neko drugo jelo.


 Lučice kozjaka, bademe i korijander kuhamo u ulju kojega potpuno ocijedimo.

Štapnim mikserom lučice, bademe i korijander pretvorimo u grublju pastu. Na 3 žlice ovog ulja lagano ali naglo ispržimo na male komadiće narezane šparoge, avokado i dimljeni seitan. Dodamo smjesu od amarantha, rahlo skuhano proso i grubu pastu od lučica badema i korijandra. Neprekidno i snažno miješajući i uz postepeno dodavanje preostalog zobenog vrhnja, a po potrebi i povrtnog temeljca, smjesu kuhamo na najtišoj vatri još 5-6 min.

Vruću smjesu odmah ukalupimo i ostavimo da se potpuno ohladi na sobnu temperaturu. Vrhove šparoga blanširamo jednu minutu u kipućem vinu, odmah ih ocijedimo i vrele nauljimo maslinovim uljem. "Tortu" garniramo svježim avokadom i blanširanim vrhovima šparoga koje uz kriške "torte" obilato serviramo.

 Tortu garniramo svježim avokadom i blanširanim vrhovima šparoga.


 Tekstura na presjeku mora biti polurahla.


 Serviramo na sobnoj temperaturi.






Nema komentara:

Objavi komentar