23. 01. 2013.

Pohani vrganji i palačinke od kestenovog brašna punjene umakom od blagvi



za 10 palačinki: 

-30 dag kestenovog brašna
-5 dcl mlijeka
-1 dcl gazirane mineralne vode
-1 kavska žličica šećera
-1 kavska žličica soli
-pola praška za pecivo
-2 jaja
-1 jušna žlica suncokretovog ulja


 Tijesto za palačinke izradimo od navedenih sastojaka. Posebnu pozornost trebamo obratiti na kestenovo brašno jer se na početku miksanja teže povezuje s tekućinom pa postoji opasnost od zaostajanja okom nevidljivih mikro grudica koje kasnije uzrokuju pucanje i nedovoljnu savitljivost palačinki. Taj problem rješavamo tako da nakon što smo tijesto izradili metlicama još ga 2-3 min miksamo štapnim mikserom na najvećoj brzini. Tijesto ostavimo u hladnjaku 2 sata nakon čega ispečemo palačinke.


 za pohane vrganje: 

-brašno
-jaja
-krušne mrvice
-bijeli papar
-sol
-ulje za prženje


 Manje vrganje u komadu, a od većih samo klobuke, ovlaš navlažimo vodom kako bi bolje primili brašno. Vrganje popaprimo bijelim paprom, a jaja posolimo. Paniramo klasično na bečki i pohamo u dubokom ulju nakon čega ih odložimo na upijajući papir kako bi se riješili viška masnoće.


 za umak od blagvi kao nadjev za palačinke: 

-50 dag blagvi
-5 dag maslaca
-2 dcl punomasnog slatkog vrhnja
-1 jušna žlica sitno kosanog luka kozjaka
-bijeli papar
-sol


 Stapke, polomljene i manje blagve narežemo na listiće. Na maslacu povenemo luk, dodamo listiće blagvi i slatko vrhnje, pirjamo 2-3 min, posolimo, popaprimo i štapnim mikserom izradimo kremu. Na najtišoj vatri kremu ponovno zakuhamo pa joj dodamo cijele i neoštećene klobuke blagvi. Pirjamo ih 5 min i sve odložimo na toplo.

Kremom i klobucima nadjevamo palačinke i presavinemo na četvrtine. Posložimo ih u pekač namazan maslacem i premažemo ih gustim, punomasnim kiselim vrhnjem. Gratniramo 10 min na 190 C.

Palačinke pokrijemo pohanim klobucima i odmah serviramo vruće. Uz ovo serviramo majonezu razblaženu kiselim vrhnjem u koju umiješamo nakosane klice kresa. Kada nemamo blagvi ovo jelo možemo napraviti i od drugih samoniklih, plemenitih gljiva koje daju kremozni umak kao maglenki, mliječnica, samo od vrganja, pečurki, velike gnojištarke, a posebno je ukusno s rujnicama. Gljive suhog, krtog tkiva kao lisičarke, trubače, golubače, modrikače, ma koliko bile kvalitetne za druga jela, za ovo nisu pogodne.


Mjehurići po palačinkama zarobljeni je zrak zbog čega su posebno rahle. 

.Od stapki, i polomljenih klobuka izradimo masu za umak.

Cijele klobuke u komadu propirjamo na umaku.

Palačinke nadjenemo kremoznim umakom i komadima klobuka.


Palačinke poslužimo prekrivene pohanim klobucima vrganja uz dip od majoneze, kiselog vrhnja i klica kresa.





Nema komentara:

Objavi komentar