11. 10. 2012.

Pikantne pogačice od patlidžana



Sastojci:

-50 dag namjenskog brašna za dizana tijesta
-50 dag grilanih patlidžana
-1 jaje
-2 dcl mlijeka
-kavska žličica šećera
-30 g kvasca
-2 chili papričice
-3 kavske žličice suhih Herbes de Provence
-2 jušne žlice kiselog vrhnja s jednim žumanjkom za premazivanje pogačica
-sol
-papar



 Patlidžane narežemo na deblje šnite, posolimo ih, ostavimo stajati oko pola sata pa ih dobro ocijedimo stiščući ih rukama. Ocijeđene šnite nauljimo maslinovim uljem i ispečemo na grill tavi. Patlidžani moraju dobro dehidrirati kako u pogačicama ne bi puštali vodu i da im se okus intenzivira. Idealno je ako nakon ocjeđivanja i grilanja od 1 kg svježih ostane 0,5 kg pečenih.



Patlidžane narežemo na male komadiće. Polovicu patlidžana zajedno s chili papričicama, jajem i paprom štapnim mikserom pretvorimo u pastu. Komadiće i pastu izmiješamo s brašnom, strojno mijesimo par minuta i ostavimo stajati pola sata. Za to vrijeme brašno će na sebe navući većinu preostale vode iz patlidžana pa ćemo lakše odrediti koliko mlijeka još treba dodati. U mlijeku razmutimo žličicu šećera i kvasac i dodamo ga smjesi. Još neko vrijeme mijesimo strojno, a zatim završimo ručno.




Tijesto ostavimo dizati oko 40 min. Tijesto lagano premijesimo, oblikujemo loptice od po 5 dag , lagano ih prstima spljoštimo i poslažemo ih u maslinovim uljem namašćen lim za pečenje te stavimo u pećnicu na 35 C da se ponovno dignu dok ne udvostruče volumen, oko pola sata. Izvadimo ih iz pećnice, premažemo kiselim vrhnjem u kojem u smo razmutili žumanjak i dodali Herbes de Provence.


Temperaturu u pećnici dignemo na 210 C i pečemo ih 10 min, nakon čega temperaturu smanjmo na 180 i pečemo još 10-15 min.




Serviramo ih kao couvert, predjelo ili samostalan finger food uz sireve i nareske. Ja sam ih ovdje pridružio sušenim, dimljenim pačjim prsima i mozzarelli mariniranoj pestom od pistacija.








Nema komentara:

Objavi komentar