15. 08. 2012.

Istarska maneštra "stupana trukinja" ili "The maneštra"



Stupana trukinja je bijeli kukuruz tučen u stupi, drvenoj napravi u kojoj se zrna kukuruza lome i istovremeno bruse kako bi ostala bez pokožice. Smisao ovakve obrade je dobiti suho zrno koje se vrlo lako namoči i skuha. U ovoj kombinaciji ovo postaje "The maneštra" !
Za sitni, crno-ljubičasti grah,  kažu da je talijanska sorta, naziv mu ne znam, ali grah jako okusom podsjeća na kesten.


Sastojci:

-30 dag stupane trukinje
-20 dag ljubičastog graha
-20 dag narezane mrkve
-10 dag naribanog korijena celera
-20 dag pellata -50 dag pancete
-1 veći luk
-4 veća čena češnjaka
-2 lovorova lista
-svježi peršin
-listići svježeg mažurana
-2 žlice svinjske masti
-sol
-papar


 Stupana trukinja i grah namoče se preko noći. U prikladnoj posudi na masti zažuti se narezani luk, doda ribani celer i narezana mrkva, lagano popeče, tek da se opuste, dodaju namočni grah i trukinja, panceta, pellati, lovorov list, zdrobljeni češnjak, oprezno posoli računajući na slanost i količinu pancete i podlije vrućom vodom. Kuha se dok trukinja i grah ne omekšaju oko 1,5 sat. Maneštra mora biti gusta i kremasta od trukinje, a teksturom podsjećati na nešto rjeđi rižoto. Netom prije nego li je gotovo, maneštru popaprimo svježe mljevenim paprom, začinimo kosanim peršinom i obilno listićima svježeg mažurana.

 "Stupana trukinja"


Talijanski ljubičasti grah









1 komentar: