30. 05. 2012.

Rižoto od motara i vrtnih šparoga






-20 dag arborio riže
-30 dag svježeg mladog motara
-20 dag vrtnih šparoga (4 velike debele)
-5 dag crnih maslina
-3 dag pistacija
-5 dag na kockice narezane pancete
-2 jušne žlice maslinovog ulja
-1 jušna žlica pesta od ljutike
-5 dcl pilećeg ili povrtnog temeljca
-2,5 dcl suhog bijelog vina
-sol
-svježe mljeveni bijeli papar




Na maslinovom ulju zapecite kockice pancete. Kad zamirišu dodajte crne masline, kratko ih popržite, dodajte pesto od ljutike, pistacije i šparoge i toliko bijelog vina da se na tren prestane pržiti i počne pirjati. Sve lagano sotirajte par min. Čim se sastojci ponovno počnu pržiti odvadite vrhove šparoga kako bi ostale hrskave i pohranite ih na toplom. Dodajte motar i rižu.




Kratko popržite i počnite postepeno i lagano podlijevati vrelim temeljcem i vinom,stalno miješjući, narednih 16-17 min, koliko je arboriu potrebno da se skuha.




Vratite šparoge i servirajte uz naribani zreli pecorino.







Nema komentara:

Objavi komentar