26. 05. 2012.

Makadamija fuži na moj način u umaku od šafrana i zelenog papra



Sastojci:

-25 dag grano duro brašna
-25 dag kamutovog brašna
-10 dag usoljenih makadamija
-1 žlica kamutovog brašna posebno
-2 dcl temeljca od otpada šparoga ili klasičnog povrtnog
-2 dcl bijelog vina
-1 dcl slatkog vrhnja
-0,5 dcl maslinovog ulja
-2 dag maslaca
-1 jaje i 1 žumanjak
-2 čajne žličice zelenog papra iz salamure
-2 čajne žličice pesta od medvjeđeg luka
-0,24 g šafrana (2 Kotanyi vrećice)
-sol




Pri čišćenju šparoga uvijek nam ostaje velika količina onog donjeg drvenastog, nejestivog dijela. Njega je i više nego šteta baciti jer nam može dati divan temeljac kojega možemo iskoristiti na bezbroj načina ili kao ovdje u izradi tjestenine. Ovaj temeljac ako ga imate previše možete i zamrznuti. Ako ga nemate uzmite običan povrtni od korjenastog povrća. U mikser s rotirajućim dnom stavite obje vrste brašna, cijelo jaje i još jedan žumanjak, maslinovo ulje i sol. Izmiješajte na najmanjoj brzini par min. Usoljene makadamije sameljite i dodajte u brašno.

Miksajte na srednjoj brzini. Kad se smjesa ujednači zakuhajte 1 dcl vina i 1 dcl temeljca od šparoga i vrelo dodajte u smjesu. Još kratko miksajte na najjačoj brzini i čim se tijesto počne odvajati od posude, tj. prestane se lijepiti, izvadite ga na pobrašnjenu podlogu i dovršite rukama.




Tijesto zamotajte u prijanjajuću foliju i odložite u hladnjak da se odmori oko dva sata.

Na pletaćoj igli formirajte fuže ili ako kao oblik više volite možete i pljukance.




Polovicu papra s kojom žličicom maslinovog ulja zdrobite u mužaru i izmiješajte s pestom od medvjeđeg luka. Drugu polovicu papra ostavite u cijelom. Na maslacu lagano popržite žlicu kamutovog brašna, podlijte hladnim slatkim vrhnjem, vinom i temeljcem od šparoga. Jednu i pol vrećicu šafrana namočite u dvije žlice vruće vode da pusti maksimum boje i okusa.

Natopljeni šafran dodajte na poprženo kamutovo brašno, vrhnje, vino i temeljac. Miješajte dok ne dobijete baršunasto svileni umak. Tjesteninu skuhajte u velikoj količini posoljene vode (najmanje 1 l na 10 dag tjestenine). Kad tjestenina ispliva kuhajte ju tiho 5 - 6 min. Ocijedite, prelijte umakom i servirajte. Na tanjuru nakapajte pestom od medvjeđeg luka i zelenog papra, posipajte paprom u komadu i ostatkom cijelog šafrana. Dekorirajte cijelim makadamijama.














Nema komentara:

Objavi komentar