01. 05. 2012.

Juneći rep na moj način




Sastojci:

1,5 kg junećeg repa
7 dcl crnog piva
2,5 dcl povrtnog temeljca
10 dag mrkve
10 dag pastrnjaka
10 dag gomolja celera
20 dag bijelog dijela poriluka
2,5 dcl passati rajčice
1 jušna žlica sitno kosanog lista peršuna
4 čena češnjaka
1 vezica svježeg timijana
2 lista lovora
2 jušne žlice zobenog brašna
10 dag vrlo sitno kosane pancete
pola kavske žličice svježe ribanog muškatnog oraščića
5 dag tostiranih pinjola ili bijelih badema
2 jušne žlice svinjske masti
sol
papar


Rep nasijecite po pršljenima

Juneći rep rasijecite na 5-6 kom, po pršljenovima. Uvaljajte ih u zobeno brašno, stavite u širu zdjelu i popržite na vreloj masti. Podlijte pivom do polovice visine mesa, dodajte vezicu timijana i lovor pa ga tiho  pirjajte dok ne omekša, (juneći se pirja oko 2,30-3 h, a goveđi oko 4-4,30 h)* uz povremeno dolijevanje piva po potrebi. U drugoj posudi, na masti pirjajte narezane mrkvu,celer, poriluk i pastrnjak podlijevajući passata rajčicom i vodom dok ne omekšaju. Dodajte poprženu pancetu i bademe i štapnim mikserom pretvorite sve u gusti pire. Začinite svježe ribanim muškatnim oraščićem i paprom, dodajte sitno kosani list peršuna i zdrobljeni češnjak. Dobro izmiješajte i ostavite sa strane.


Oštrim nožem odvojite meso od kosti i narežite ga na komade. Sa umaka od piva preostalog od pirjanja repa pažljivo oberite masnoću i vratite odkošteno i narezano meso. Pustite da ponovo zakuha na najtišoj vatri. Postepeno dodavajte pire dok umak nije gust i taman. Uz lagano miješanje pirjajte još 15 min. Servirajte vruće uz pire od mliječnog kukuruza.

*Rep možete zgotoviti i u expres loncu. Tada meso prekrijte pivom i dodajte čvrsto vezanu vezicu timijana i lovor.


Pire od mliječnog kukuruza

-30 dag zrna mliječnog kukuruza (može i konzervirani)
-1 jušna žlica gustog punomasnog kiselog vrhnja
-2 dcl mlijeka
-1 dcl povrtnog temeljca
-10 dag zobenog griza ili sitnih pahuljica
-2 dag maslaca
-papar
-sol

Ako radite sa svježim zrnom prvo ga 3-4 min popržite na maslacu, podlijte povrtnim temeljcem i pirjajte desetak min. Ovo nije potrebno ako radite s konzerviranim kukuruzom.
Kukuruz u mikseru pretvorite u kašu. Kukuruznu kašu protisnite kroz cjedilo, tako da dobijete glatku kremu. Na maslacu popržite griz ili pahuljice i zalijte temeljcem i mlijekom. Neprekidno lagano miješajte, a čim zakuha dodajte kremu od kukuruza. Kuhajte 4-5 min, posolite i popaprite. Ostavite stajati desetak min da se samo ugusti.

                                                                                                   
S kuhanog repa skinite meso
                                                   
                                                                                                                                                        
Servirajte uz pire od mliječnog kukuruza









1 komentar: