03. 09. 2011.

Salata od hobotnice šjore Nine



Na Visu već godinama odsjedam u apartmanu šjore Nine G. Šjora Nina je predivna gostoljubiva domaćica i kuharica, visoka oko 170 cm i teška oko 100 i koju kilicu. Šjora Nina voli kuhati ali voli i jesti, za početak dovoljno sličnosti za obostrano simpatiziranje. Šjora Nina nema restoran, bar ne registriran, ali kuha gostima ribu koju muž ulovi, peče janjetinu pod pekom, radi višku pogaču, božanstvenu rožatu i hib.

Ako ju želite naljutiti, dovoljno je da ne pojedete sevirano jelo. Ako se ne naljuti, jako će se rastužiti, a ja nikada nisam želio rastužiti i još manje naljututi šjoru Ninu i nikada nisam ništa ostavio. I tako je iz godine u godinu naše uzajamno razumijevanje bivalo sve veće, naši gurmanski razgovori sve duži, dok me prije koju godinu nije jednom svečano pozvala u kuhinju, a to je više nego da vas pozove u spavaću sobu. U njenu kuhinju, dok radi, nema pristup ni njen muž. Jedna od divota koje sam naučio u toj kuhinji je i ova.

Sastojci, za 2 osobe:

20 dag kuhanog ječma
20 dag kuhane hobotnice
sok i korica limuna
sok i korica naranče
2 čajne žličice kapara
sitno kosani čen češnjaka
maslinovo ulje
malo juhe od kuhanja hobotnice
sol, papar


Ječam se skuha na juhi preostaloj od kuhanja hobotnice. Od soka limuna, naranče, ribane korice, maslinovog ulja, češnjaka, par žlica juhe od kuhanja hobotnice, kapara i papra napravi se dresing tako da se sastojci tuku mikserom s metlicom dok se ne pretvore u emulziju kojom se začini ječam i hobotnica. Salata se prije posluživanja mora par sati odmoriti u frižideru kako bi se rashladila a svi sastojci proželi. Ova salata u izvedbi šjore Nine ima više varijanti, hobotnica je obvezna, no u nju znaju zalutati kozice, škampi, vongole, dagnje, zavisno o tome što je muž taj dan ulovio.






Nema komentara:

Objavi komentar