16. 05. 2011.

Smuđ odjeven u proljeće



Sastojci:

1 smuđ porcijaš oko 30 dag
2 jušne žlice maslinovog ulja
1 dcl otopljenog maslaca
2 dcl suhog bijelog vina
2 dcl ribljeg temeljca
sol, bijeli papar
15 dag divljih šparoga
15 dag mladog boba odstranjene košuljice
10 dag leće
5 dag Brie ili Camemberta
1 žumanjak
1 mlada ljutika
1 mladi češnjak


Šparoge očistimo, vrhove odložimo na stranu, a sredinu i bob skuhamo na pari, pa zajedno s prethodno skuhanom i ohlađenom lećom u mikseru pretvorimo u homogenu smjesu koju nešto jače popaprimo bijelim paprom.

Na mješavini maslaca i maslinovog ulja usahnemo sitno kosani luk i češnjak, dolijemo vino i riblji temeljac, položimo posoljenog smuđa, pa ga poširamo desetak minuta, pazeći da ne zakuha, ali održavajući temperaturu blizu vrenja. Kad je smuđ poširan, oduzmemo oko 1,5 dcl tekućine i umiješamo je u prethodno napravljen pire od šparoga, boba i leće. Pire mora ostati gust i formiran, ne smije se razlijevati.



U mužaru narezani sir i žumanjak uz žličicu maslinovog ulja pretvorimo u gustu kremu koju kistom lagano nanesemo na poširanog smuđa. Ostatak kreme umiješamo u pire. Dno prikladne posude prekrijemo pireom na kojega položimo smuđa i gratiniramo u pećnici desetak minuta tek da dobije boju, da se kožica zažuti. Dok se smuđ gratinira, tekućinu u kojoj se poširao zakuhamo, malo reduciramo, i u njoj prokuhamo vrhove šparoga najviše 2-3 minute. Vrhove izvadimo šupljom žlicom, ocijedimo, lagano pouljimo i položimo ih preko gratiniranog smuđa na pireu.




Nema komentara:

Objavi komentar