08. 05. 2011.

Lignje u zelenom



Sastojci:

-2 velike jadranske peškafondo lignje oko 50 dag svaka
-15 g suhih Wakame algi (Undaria pinnatifida)
-2 jušne žlice zelenih maslina bez koštica
-jušna žlica kapara
-20 dag očišćenog mesa dagnji
-jedno jaje
-2 žlice mrvica
-1 dcl suhog bijelog vina
-1 dcl maslinovog ulja
-jušna žlica sojinog umaka
-sol, papar



 Lignje očistimo a ikru ako je ima sačuvamo. Alge pola sata namočimo u hladnoj vodi, isperemo, ocijedimo, stavimo na pola sata u vrelu vodu ali ih ne kuhamo. Namočene alge, masline, kapare, meso dagnji i krakove lignje pirjamo desetak min na žlici maslinovog ulja, pustimo da se malo ohladi, pa sve nožem fino iskošemo. Smjesi dodamo jedno umućeno jaje, žlicu maslinovog ulja, sojin umak te po potrebi jednu do dvije žlice krušnih mrvica, toliko da se smjesa formira.


Ovom smjesom nadjenemo lignje, otvor zatvorimo štapićima za ražnjiće i položimo ih u posudu debelog dna na hladno maslinovo ulje. Prelijemo ih vinom i pirjamo na laganoj vatri 15-20 min. Gotove lignje narežemo na debele kolutove i poslužimo ih na ploči od ukalupljenih zelenih pirovih žganaca.





Nema komentara:

Objavi komentar