20. 01. 2011.

Kuhana dimljena guščja prsa s rižotom od šumskih gljiva



Sastojci:

-dimljena guščja prsa od cca 1 kg
-7 dcl suhog bijelog vina
-5 dcl povrtnog temeljca
-2-3 zrna kajenskog pimenta
-1/2 kavske žličice korijandra
-35 dag miješanih šumskih gljiva
-20 dag Arborio riže
-4 dag maslaca


Dimljena guščja prsa skinemo sa sušenja nakon 20-25 dana. Kako je sušenje mesa prekinuto, isto moramo ili pripremiti ili smrznuti. U protivnom, meso moramo osušiti do kraja.

Prsa dobro operemo hladnom vodom, stavimo u prikladnu posudu, prelijemo vinom i povrtnim temeljcem, dodamo piment i korijander i kuhamo na tihoj vatri zavisno koliko je guska bila stara, jedan do dva sata. Kada se meso prsiju samo počinje odizati od grudne kosti kuhanje je gotovo. Prsa odkostimo i narežemo na ploške.

Nakon sat vremena kuhanja prsima oduzmemo polovicu tekućine koju, ako je potrebno gusku nastaviti kuhati nadomjestimo povrtnim temeljcem. tekućinu od kuhanja guske odmastimo, probamo, i ukoliko je preslana razblažimo povrtnim temeljcem.

Različite šumske gljive, blagve, vrganje, trubače, narežemo na listiće koje brzo propirjamo na maslacu. Gljive odložimo sa strane, a u maslac i sok koji su gljive pustile dodamo rižu. Tijekom pripreme rižoto podlijevamo vrelom juhom od dimljene guske, a par minuta prije nego je gotov u rižoto vratimo gljive. Kuhana prsa serviramo pored rižota.


Nema komentara:

Objavi komentar