24. 01. 2011.

File štuke na pireu od potočarke i mahuna



Sastojci:

-štuka cca 1,5 kg
-sok jednog limuna
-2,5 dcl kvalitetnog suhog bijelog vina
-15 dag bijelih badema
-50 dag potočarke
-30 dag zelenih okruglih mahuna
-3 žlice maslinovog ulja
-1 dcl kiselog vrhnja
-zobeno brašno
-sol, papar
-1 lovorov list
-žličica Herbes de Provence


Štuku izfiletiramo i pincetom izvadimo slobodne Y-kosti. Filete posolimo, popaprimo, nakapamo limunovim sokom, prelijemo vinom i odložimo na hladno. Od glave, repa, peraja, kostiju, lovorovog lista i žličice Herbes de Provence skuhamo 0,5 l temeljca. Filete izvadimo iz marinade, ocijedimo i dobro osušimo kuhinjskim ručnikom. Ostatke marinade dodamo u temeljac i u istom skuhamo mahune.

Na vrućem maslinovom ulju prevrnemo potočarku 1-2 min tek da usahne.10 dag badema lagano tostiramo, ohladimo i sameljemo. Ocijeđene kuhane mahune, potočarku i mljevene bademe uz dodatak 1 dcl kiselog vrhnja štapnim mikserom pretvorimo u pire.

Osušene filete štuke uvaljamo u zobeno brašno i zajedno s preostalih 5 dag badema ispržimo na ulju. Pržene filete položimo na pire i dekoriramo svježom potočarkom i prženim bademima.

2 komentara:

  1. Dakle, od mora gastro blogova ovo je jedan od najoriginalnijih što sam pronašla - a i ovaj recept spada u tu kategoriju :-). Pozdrav i nadam se sličnim vratolomijama

    OdgovoriIzbriši
  2. Zahvaljujem na pohvali, a nastavak vratolomija čvrsto obećavam.

    OdgovoriIzbriši