17. 10. 2010.

Buckskin „ajvar“



Sastojci:

(za 10 staklenki od 7 dcl)
5 kg očišćene, oguljene pečene crvene rog paprike
2 kg čistog „mesa“ pečene Buckskin tikve (oko 3 kg sirove)
1 dcl aceta balsamica
15 čena češnjaka
10 chili papričica
1 kavska žličica svježe mljevenog papra
2 čajne žličice mljevenog Herbes de Provence (10 g)
0,7 dcl maslinovog ulja (preporučam Torkul)
1,5 dcl Dingača ili nekog drugog vrhunskog Plavca malog
3 g sojinog lecitina
sol


Pečenu papriku uparite i ogulite kožicu. Buckskin tikvu zamotajte u mokri papir za pečenje i pecite ju 1 sat na 200 C. Ostavite da se potpuno ohladi. Prerežite ju, odstranite sjemenke i izdubite čisto tkivo.

Papriku i tikvu grubo nožem usitnite i stavite pirjati na maslinovo ulje u široj posudi kroz 30 min, neprestano miješajući. Nakon pola sata dodajte sve ostale sastojke osim lecitina i nastavite tiho pirjati držeći u smjesi štapni mikser kojim ujedno smjesu istovremeno miješate i miksate.
Nakon 2-3 min smjesa će se sama homogenizirati, tada dodajte lecitin (lecitin će spriječiti naknadno odvajanje ulja) i miksajte još 2-3 min.

Vrući Buckskin "ajvar" punite u vruće sterilizirane staklenke koje odmah
zatvorite.


Nema komentara:

Objavi komentar