23. 06. 2010.

Sladoledi



Zar i dalje trpiti sramotno mediokritetstvo zagrebačkih slastičarnica ?
Kad sladoled probate u jednoj, kao da ste ga probali u svima - čast rijetkim izuzecima poput Orijenta.

Ono što zagrebački slastičari nude, sladoledom se ne bi smjelo nazivati. Ta užasna, neukusna i svugdje jednaka smjesa od talijanskih gotovih prašaka, znalački oplemenjena plastikom zvanom margarin i onim polu sintetičkim, polu sojinim užasom kojega zovu hole vrhnje.  Hvala, ne bih !

Jednom, uz ne preveliku investiciju u svoj aparat za sladoled možete stalno izmišljati nove okuse. Oplemenjivati ih najkvalitetnijim pićima i zamislite čuda - sladoled možete raditi iz pravog vrhnja, jaja, svježeg voća i još nekih, našim profi slastičarima, SF namirnica. Ako se bojite salmonele iz jaja, koristite pasterizirana koja u tetrapaku možete nabaviti u Metrou.
Serviram vam samo četiri moja sladoleda. To bi trebalo biti dovoljno da raspiri vašu maštu.

Uživajte jer to može biti baš ovako jednostavno.



            GELATO CHEF 2200 


Purica s jagodama

0,5 l slatkog vrhnja Veronika
1 dcl punomasnog mlijeka
1,5 dcl javorovog sirupa
4 bjelanjka
4 žumanjka
1 kavska žličica zelenog papra iz salamure (ispranog)
sok pola manjeg limuna ili limete i malo naribane korice istog
1 jušna žlica muscovado šećera
0,6 dcl Bourbona Wild Turkey
40 dag šumskih jagoda


Slatko vrhnje, bez dodanog učvrščivaća tucite mikserom dok ne postane gusto i počne se dizati ali je još tekuće i ne smije prijeći u šlag.
Od bjelanjaka istucite tvrdi snijeg.
Žumanjke, mlijeko, šećer, zdrobljeni papar, sok limuna i koricu umutite pjenasto mikserom.
25 dag šumskih jagoda izmiksajte zajedno s javorovim sirupom.
Objedinite sve 4 smjese lagano ih miješajući.
Preostalih 15 dag jagoda prepolovite nožem i dodajte kao komadiće u smjesu.
Sve stavite u aparat i ……..malo strpljenja.



Lukrecija Borgija

0,5 l bademovog mlijeka
2 dcl punomasnog slatkog vrhnja
5 bjelanjaka
5 žumanjaka
10 ml aceta balsamica (stari, uljasti)
2 jušne žlice muscovado šećera
1 dcl Amaretta
15 dag mljevenih badema


Mikserom izradite žumanjke sa šećerom i vrhnjem dok ne postane pjenasto, polako kapajući dodajte aceto balsamico.
Bjelanjke utucite u čvrsti snijeg.
Objedinite smjese lagano ih miješajući.
Mljevene bademe umiješajte u bademovo mlijeko i Amaretto.
Sve stavite u aparat i …….malo strpljenja.



Crna simfonija

0,5 l kamutovog mlijeka
(u nedostatku istog, u obično mlijeko dodajte 5 dag mljevenih tostiranih pinjola ili badema)
3 dcl punomasnog slatkog vrhnja
6 bjelanjaka
6 žumanjaka
sok jedne naranče
3 jušne žlice muscovado šećera
15 dag mljevenih prženih lješnjaka
15 dag krupnije naribane Valrhona Abinao 85% čokolade
1 dcl likera Black Mozart


Mikserom izradite žumanjke sa šećerom i vrhnjem dok ne postanu pjenasti, polako kapajući dodajte sok naranče.
Bjelanjke utucite u čvrsti snijeg.
Objedinite smjese lagano ih miješajući.
Mljevene lješnjake umiješajte u kamutovo mlijeko i Black Mozart liker.
Dobro ohlađenu čokoladu krupno naribajte i dodajte u smjesu.
Sve stavite u aparat i …….malo strpljenja.



Proljeće…

25 dag slatkaste kozje skute „Moravec“
0,5 l slatkog vrhnja „Veronika“
5 žumanjaka
5 bjelanjaka
1,5 dcl javorovog sirupa
35 dag čistog mesa hrušt trešnje
1 jušna žlica muscovado šećera
sok 1 naranče i malo naribane korice iste.
1,5 dcl slatkog Sherry Lustau vina Moscatel Emilin ili Pedro Ximenez San Emilio
15 dag krupnije naribane Valrhona Abinao 85% čokolade


Mikserom izradite žumanjke sa šećerom i vrhnjem dok ne postanu pjenasti, polako kapajući dodajte sok naranče i potom vino.
Bjelanjke utucite u čvrsti snijeg.
Skutu, vrhnje, trešnje i javorov sirup pretvorite u homogenu pastu štapnim mikserom.
Objedinite smjese lagano ih miješajući.
Sve stavite u aparat i …….malo strpljenja.






Nema komentara:

Objavi komentar